STORY

Nye EU-regler som møbelbransjen må kjenne til

I løpet av kort tid kommer det flere nye EU-reguleringer som er rettet mot miljø- og bærekraftsspørsmål. Dette vil medføre store endringer for hele møbelbransjen. I denne artikkelen går vi gjennom noen av de EU-reguleringene som påvirker møbelindustrien og som det er viktig å kjenne til for så vel produsenter som forhandlere og arkitekter.

Økodesign og digitale produktpass

Blant de nye EU-reguleringene som kommer til å gjøre størst avtrykk, er ESPR (Ecodesign for Sustainable Products Regulation) og DPP (digitale produktpass) som skal følge hvert produkt. Dette er en dokumentasjon som forklarer alle faser for et produkt, inklusive opprinnelse, materialer, bærekraftsdata og informasjon om gjenvinning og demontering. Bedre miljøinformasjon om møbler innebærer nye muligheter i planleggingen for arkitekter og innredere. Det gir også bedre forutsetninger for gjenbruk og sirkulær økonomi på en annen måte enn tidligere. En av utfordringene med dagens møbelrenovering er nemlig mangelen på informasjon om de gamle møblene.

EUs taksonomi

Taksonomien er et klassifiseringssystem for miljømessig bærekraftige virksomheter som brukes som et verktøy for å nå klimamålene i EUs grønne vekststrategi. Målet med taksonomien er å definere og kategorisere bærekraftige investeringer, og dette kommer til å påvirke hvordan bedrifter rapporterer og kommuniserer sine miljøinnsatser. Det stiller i sin tur høyere krav til transparens, slik at det blir mulig for bevisste kunder å gjøre mer aktive miljøvalg.

Emballasje og emballasjeavfall

PPWR (Proposal Packaging and Packaging Waste) kommer til å adressere spørsmål om produktemballasje, primært med fokus på emballasjeavfall og hvordan det kan gjenvinnes. Dette innebærer en gjennomgang av emballasjemateriale og -design for å minimere avfall og øke bruken av gjenvunnet materiale.

Arealbruk og skogbruk

Arbeidet med å fremme bærekraftige metoder for arealbruk og skogbruk faller inn under rammen for LULUCF (Land Use, Land Use Change and Forestry). For møbelprodusenter innebærer det at man må overvåke opprinnelsen av tre og andre råmaterialer nøye for å sikre at de kommer fra bærekraftige kilder. I forbindelse med denne lovgivningen kommer skogbrukssertifiseringen FSC® (Savos lisensnummer FSC-C009111) trolig til å få en mer fremtredende rolle.

Grundigere granskning av leveransekjeder

CSDD (Corporate Sustanability Due Diligence Directive) kommer til å innebære strengere regler for leveransekjeder, noe som betyr at bedriftene aktivt må overvåke, identifisere og håndtere potensielle risikoer i sine leveransekjeder – både når det gjelder miljø og menneskerettigheter. For møbelbransjen, der globale leverandørnettverk er vanlig, blir det avgjørende med en gjennomtenkt og grundig risikohåndtering. Bedrifter som allerede nå arbeider med Möbelfakta, har en stor fordel i og med Möbelfaktas harde krav til ansvarsfulle leveransekjeder. Bedrifter som ikke arbeider med Möbelfakta, står imidlertid overfor større utfordringer for å oppfylle den kommende lovgivningen.

Tilpasninger fremover

Samlet sett fører de nye lovene til en endring mot en mer bærekraftig og ansvarstakende industri. For møbelbedrifter innebærer det en gjennomgang av hele livssyklusen for et produkt – fra designstadiet helt til sluttbruken og videre. Fremtiden for møbelindustrien handler om å balansere estetikk, funksjonalitet og bærekraft for å skape vakre rom som også verner om planeten. For å lykkes i denne omfattende omstillingen må bedriftene forstå, aktivt engasjere seg og tilpasse seg etter de nye EU-reglene.