STORY

Cirkulär design och hållbara materialval

Genom att använda material, resurser och energi på ett så klimatsmart och effektivt sätt som möjligt strävar vi ständigt efter att minska vår miljöpåverkan. Därför utvecklar vi hållbara produkter med cirkulär design och bra materialval som mesh, trä och återvunnen plast.

Våra produkter har en smart och hållbar design och är cirkulärt utvecklade enligt layer by layer-principen. Det gör att komponenterna kan separeras, repareras och uppdateras med tiden, vilket ger produkter som håller över tid och lever länge. Förmågan att förlänga produktens livslängd är avgörande för att minska dess miljöpåverkan.

Vikten av återvinningsbara material

Eftersom en stor del av utsläppen från möbler kommer från materialen kan återvinning och återanvändning av dem hjälpa oss att minska vår klimatpåverkan. En viktig del i Savos hållbarhetsarbete är därför att utveckla produkter med cirkulär design, som gör det möjligt att återvinna och återanvända såväl material som komponenter, samt att välja miljövänliga och återvinningsbara material vid tillverkning. Produkter som Savo Soul och Savo Invite är tillverkade med meshrygg och Savo 360 innehåller en hög andel FSC®-certifierat* trä samt mindre plast.

Mesh – Savos signum

Skummet är ett av de mest miljöovänliga materialen i möbler. När man designar en stol med meshrygg krävs mindre material och man undviker dessutom polyuretanskum som är en av de största miljöbovarna i dagens möbelindustri. Det gör meshtyg till ett mer miljövänligt och hållbart alternativ. Med Savo Soul i spetsen har mesh blivit ett av Savos signum som, förutom att vara miljövänligt, också ger hög komfort och fungerar tryckavlastande. Fler fördelar är att tyget är elastiskt och andas samt tillför en extra dimension i designuttrycket. Våra meshtyger är OEKO-TEX®-certifierade och fria från tungmetaller. Samtliga meshtyger uppfyller Möbelfaktas krav för kvalitet, miljö och socialt ansvar.

Skillnad på plast och plast

Att plast är ett material som påverkar miljön är ingen nyhet, framför allt om plasten hamnar i naturen där den finfördelas till mikroplaster. Men det är skillnad på plast och plast. Rätt använd är plast ett relativt bra material för att minska CO2-avtrycket, jämfört med exempelvis metall. Genom att använda återvunnen plast tar man också vara på den plast som redan finns, vilket ger lägre klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv. Även om plast främst används i förpackningar och inom byggsektorn behöver också möbelindustrin ta sitt ansvar. För oss innebär det både att undvika onödig plast vid tillverkning och se till att den plast som används i våra produkter kan återanvändas eller materialåtervinnas.

Savo Soul recycled

Förutom att ta fram nya hållbara produkter gör vi också uppgraderingar av de befintliga. Ett exempel är uppgraderingen av bästsäljaren Savo Soul i svart utförande, där bytet från jungfruplast till återvunnen plast innebär lägre klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv. Återvunnen plast ger 43 % lägre CO2-utsläpp för hela stolen jämfört med föregångaren i jungfruplast. Av den totala mängden material som används för att tillverka Savo Soul i svart är 48 % återvunnet.

Mer trä och mindre plast i Savo 360

Ett annat exempel på hur vi arbetar med hållbara material är Savo 360, som är tillverkad med en ovanligt hög andel trä och endast 5 % plast. Den höga mängden trä ger ett lägre klimatavtryck än material som plast eller aluminium. Totalt används 68 % återvunnet och förnybart material i Savo 360. Stolen är också modulärt uppbyggd med delar som är lätta att renovera och byta ut, vilket förlänger livslängden. En genomtänkt konstruktion och slimmad design gör dessutom att det krävs mindre material vid tillverkning och eftersom delarna är verktygsbaserade minskar spillet i produktionen. Savo 360 är märkt med Möbelfakta.

*FSC-C009111