Inspiration

Ideas Interior Architects inreder smarta kontor

Ideas Interior Architects designar interiörer anpassade för framtidens arbetssätt. I två projekt har de kombinerat Savo Soul med Savo 360 för att skapa sittplatser som fyller olika behov.

Ideas Interior Architects i Malmö har funnits sedan 1989 och skapar identitetsstarka miljöer, så kallad space branding, där fokus ligger på att designa helhetsupplevelser snarare än bara interiörer.

– Vi omtolkar kundernas affärsidé till en fysisk miljö som stöttar deras arbetssätt och kultur.
Sedan pandemin pågår ett paradigmskifte där arbete är en handling och inte nödvändigtvis en fysisk plats dit man går varje dag. Men vissa branscher jobbar mer traditionellt och behöver mötas fysiskt också för att innovation ska kunna ske. Dessa arbetssätt samverkar och kommer troligtvis fortsätta att göra det, berättar Patrik Haglund, studio manager och inredningsarkitekt på Ideas.

Ideas Interior Architects tar hand om hela processen med alltifrån workshops till att leda förändringsprocesser, skapa designkoncept, rita och projektera till slutstyling och leverans av möbler. Många av uppdragen handlar om att optimera arbetsytorna efter slimmade lokaler, förändrade arbetssätt och nya funktioner.

– När lokalerna minskar har det blivit än viktigare att anpassa ytorna på bästa sätt så att de som jobbar på plats ska trivas när de är där. Flexibilitet på jobbet har blivit en hygienfaktor och det påverkar även inredningen. Vi har exempelvis jobbat med flera höj- och sänkbara bord i mötesrum så att de som vill kan stå upp medan andra kan sitta ned under samma möte.

Ett projekt som Ideas jobbat med är kontorshotellet på femte våningen i WTC Business Center Helsingborg. Där kan företag hyra större och mindre rum, öppna coworking-platser, mötesrum och pausmiljöer. Materialval och färgpalett för projektet hämtar inspiration från den skandinaviska skärgården genom trä, sten och stål som tillsammans med sobra nyanser skapar en elegant och trivsam miljö.

– På kontorshotellet har vi använt Savo Soul och Savo 360 för olika syften. Till de fasta arbetsplatserna med skrivbord behövdes en klassisk arbetsstol, medan Savo 360 med helklädd rygg blev en bra hybridstol för kortare tids arbete och möten i ytorna för touch down och co-working.

Savo 360 har stor flexibilitet vilket gör att den passar i flera olika projekt.

Patrik Haglund, studio manager och inredningsarkitekt på Ideas.

I ett annat projekt för revisionsbolaget Baker Tilly i Lund var visionen att skapa en öppen mötesplats med kreativa touch-down platser, smarta arbetsytor och tysta rum. Även i detta projekt valde Ideas att kombinera Savo Soul med Savo 360, där höga varianter av Savo 360 med j-bar i ljus ask bland annat finns vid fönsterplatserna.

– Savo 360 har stor flexibilitet vilket gör att den passar i flera olika projekt. Det är en enklare kontorsstol som är intuitiv, lätt att placera och har ett tilltalande utseende. Kombinationen av trä och helklädd rygg gör den enkel att jobba med och ger ett mjukare intryck, det blir inte så ”kontorigt.” Den runda sitsen ger efter lite och gör att man kan sitta längre ut på den och luta sig fram, nästan som på en pall. Ryggen har också inbyggd svikt så att man kan göra mikrorörelser som förändrar komforten, säger Patrik Haglund.

Patrik själv står helst upp och tycker att fler borde göra det, men han vill möjliggöra att sitta bra när det behövs. Att låta flera olika stolar samexistera i ett projekt ger medarbetarna valfrihet att välja den stol som passar dem bäst.

– Savo Soul är en stol som passar de flesta. Vi gillade att man kan få olika meshtyger till ryggen för att skapa ett klätt intryck eller ett mer ”techigt” utseende. Stolen är dessutom skalbar, man behöver exempelvis inte ha armstöd om man inte vill det.

Inredning och fotografi: Ideas Interior Architects

Till de fasta arbetsplatserna med skrivbord behövdes en klassisk arbetsstol som Savo Soul

Patrik Haglund, studio manager och inredningsarkitekt på Ideas.