Inspiration

Inredningskoncept för Avensia

Ideas har skapat ett heltäckande inredningskoncept för Avensias fem kontor. Konceptet stödjer framtidens arbetsplats där flexibla ytor tillåts ta upp stor plats och tillföra mycket både arbetsmässigt och socialt.

Ideas har skapat ett kontorskoncept för Avensia, Nordens ledande expertbolag inom modern handel och e-handel. Avensia har fler än 350 medarbetare globalt med svenska kontor i Lund, Malmö, Helsingborg, Göteborg, Karlstad, Stockholm och Umeå. Bakgrunden till projektet var att Avensia hade identifierat ett behov av en förändrad kontorsmiljö där man ville se över kontorens storlekar, funktioner och design. 80 procent av de anställda på Avensia ville också ha möjligheten att arbeta helt flexibelt, något som man vant sig vid under pandemin. Styrgruppen för projektet utgick från att framtidens arbetsplats är flexibel och uppkopplad samt att när arbetslivet förändras, så måste även arbetsplatsen utvecklas.

– För mig är det självklart att vara en rådgivare i den förändringsprocess det innebär att skapa en arbetsmiljö som stöttar företagets utveckling, berättar Patrik Haglund, Studio Manager och uppdragsansvarig för projektet på Ideas.

För oss står människorna och deras behov i centrum. Att inte ha med dem som den viktigaste komponenten i kontorsförändringen hade blivit alldeles fel.

Åsa Afshari, Chief People Officer på Avensia.

Konceptet bygger på öppna arbetsmiljöer och ett socialt nav med lounge, kaffebar, pentry samt touch down ytor och collab-boxar för fokus och samarbete. De så kallade collab-boxarna är avsedda för ostört arbete och samarbete. Dessutom finns mötesrum i flera storlekar samt ett rum avsett för aktivitet och träning, men som även kan hysa möten och workshops. Lugna baskulörer i beige och grått, naturinslag och ljust trä kontrasteras av möbler, draperier och detaljer i accentkulörer.

Slutkund: Avensia
Verksamhet: Digitala handelslösningar
Arkitekt: Ideas Interior Architects
Färdigställt: 2023-2024
Plats: Lund (HQ), Malmö, Helsingborg, Göteborg och Stockholm
Yta: 325-1200 kvm

På kontoren har man valt Savo 360 och Savo Soul med meshrygg. Savo 360 används vid temporära arbetsplatser och i det största mötesrummet på varje kontor. Touch down-ytorna har blivit en populär plats att sitta och arbeta eller diskutera med musik i bakgrunden. De anställda beskriver att känslan där är lite som att sitta och jobba på ett café eller i en flygplatslounge.

– Savo 360 har blivit en favoritstol som många medarbetare ibland lånar med till en annan skrivbordsplats, då man uppskattar enkelheten att kunna sitta bekvämt och varierat utan många inställningar, säger Patrik Haglund.

För collab-boxarna valdes Savo Soul med meshrygg, 4D-armstöd och extra mjuk sits. Boxarna används även för digitala möten och längre telefonsamtal, och syftet med dem är också att avlasta de större mötesrummen, vilket har gjort att man kunnat dra ner ordentligt på stora mötesrum.

– Jag valde Savo Soul eftersom jag uppskattar komforten och att meshryggen ger ett lättare intryck än en tät rygg. Stolen uppskattas speciellt av de som sitter under längre digitala möten och vid programmering vilket man ofta gör i par på Avensia, förklarar Patrik.

Ideas arbetade konceptuellt för att tydliggöra kontorets uppdaterade funktioner och hur de skulle vara kopplade till varandra. Detta gjorde att ytan kunde optimeras genom att slå samman olika funktioner och skapa en social arena för samarbete. Den sociala ytan upptar cirka 30 procent av ytan med syftet att bidra till engagemang och stolthet. Avensia har kunnat minska sin lokalyta med 25-30 procent, men har fortfarande utrymme för att bli fler medarbetare. Konceptet är implementerat i Lund, Malmö, Helsingborg, Göteborg och kommer inom kort att implementeras i Stockholm.

Känslan är att man kommer direkt in i någons vardagsrum och man blir väldigt rofylld så fort man kommer innanför dörrarna. Arbetsdagen på Avensia innebär inte att sitta och jobba 8 timmar vid ett skrivbord.

Peter Öxgård, kontorschef och Director of Development på Avensia, Göteborg.

Inredning och fotografi: IDEAS Interior Architects.