Story

Savo Sitdowns: Att tänja på gränserna med Form Us With Love

Jonas Pettersson från Form Us With Love pratar passion, syfte – och om hur man tänjer på kreativitetens gränser utan att det brister.

Savo Sitdowns är en ny intervjuserie som, med fokus på sittande, utforskar samarbeten inom ergonomi, design och arbetsplatsens utveckling. Genom detta initiativ samlar vi branschledare från olika områden för att fördjupa oss i sittande i det moderna kontoret. Varje samtal ger värdefulla insikter om framtidens sittlösningar och deras påverkan på välmående och produktivitet.

För den Stockholmsbaserade designstudion Form Us With Love är gränser till för att utmanas. Kända för sitt innovativa och samarbetsdrivna förhållningssätt till produkt- och möbeldesign har de byggt sitt rykte på att förena funktion med en modern estetik – där hållbarhet och användarfokus alltid står i centrum. Det prisbelönta samarbetet med Savo, kontorsstolen Savo Spine, är inget undantag.

I det senaste avsnittet av Savo Sitdowns möter Savos VD Craig Howarth Jonas Pettersson – medgrundare och designstrateg på Form Us With Love. Jonas har en nyckelroll i att forma studions kreativa vision genom nära samarbeten med partners och ett ständigt utforskande av designens gränser – utan att tappa fotfästet i det som fungerar i verkligheten.
Tillsammans pratar de om inspirationen bakom Savo Spine, balansen mellan kreativitet och funktion – och hur man designar för det okända.

C.H. Jonas, stort tack för att vi får vara här idag – och för att du tar dig tid att sitta ner med oss. Jag minns vårt första möte i er gamla studio, innan ni flyttade till den här fantastiska lokalen.

J.L. Det var en fantastisk lokal. Men den här passar vårt arbetssätt mycket bättre. Den är flexibel, och att ha verkstaden på samma våningsplan i stället för i källaren gör enorm skillnad. Nu kan vi se varandra, samarbeta enklare och vara mer praktiska i prototypframtagningen.

C.H. Och det skapar värde inte bara för er, utan också för era partners och samarbeten. Ni har verkligen använt lokalen på ett spännande sätt – som under Stockholm Design Week, till exempel. Det hänger ju också ihop med ett av era ledord: att design ska förbättra livet – inte bara genom produkter, utan också genom miljöer.

J.L. Exakt.

C.H. På tal om arbetsmiljöer – hur arbetar ert team? Ni har pratat om att värderingar är kärnan i Form Us With Love. Hur påverkar det ert sätt att se på moderna arbetssätt?

J.L. Vi har alltid fokuserat mer på hur vi vill arbeta, snarare än vad vi gör. Om vi alla brinner för det vi gör, blir allt mycket enklare. Samarbete är inget vi behöver prata om – det är bara så vi jobbar. När man är överens om vision och syfte blir de utmaningar som oundvikligen uppstår i långa projekt – ibland som pågår ett eller två år – mycket lättare att hantera.

C.H. Det är ett intressant perspektiv, särskilt nu när arbetsplatser förändras så snabbt. I dag arbetar 44 % av världens befolkning helt eller delvis på distans, jämfört med bara 15 % år 2019. COVID accelererade den utvecklingen, men har också fört med sig flera utmaningar.

Samarbete är en av dem. Det är svårt att vara kreativ i isolering. Samtidigt påverkar den här förändringen även produktdesign. Under 3daysofdesign i Köpenhamn höll vi en interaktiv session där deltagare delade sina visioner för framtidens arbetsstolar. De två teman som återkom mest var hållbarhet över tid och modularitet.
Savo Spine fångar modulariteten på ett fantastiskt sätt – men innan vi går in på produkten, hur närmar ni er designprocessen i en arbetsvärld som förändras så snabbt?

J.L. Vi vet inte vad som kommer att hända – men vi omfamnar den osäkerheten redan från början. I stället för att designa för en förutbestämd framtid fokuserade vi på anpassningsbarhet. Inte bara genom att skapa en flexibel produkt, utan genom att utveckla en plattform.
Det här är inget nytt inom möbelbranschen – bilindustrin har arbetat så i årtionden. Men det är ett logiskt tillvägagångssätt för vissa typer av produkter.

Industrialisering spelar en viktig roll. Vi har aldrig haft tillgång till så avancerad teknik och så effektiva produktionsmetoder som i dag. Som industridesigners är det vårt ansvar att använda dessa resurser till att skapa smarta, högkvalitativa produkter som faktiskt möter verkliga behov.
Samtidigt har vi aldrig varit så många människor på planeten, alla med olika behov, preferenser och förväntningar. Plattformar möjliggör anpassning, uppdateringar och reparationer – så istället för att slänga en produkt för att något litet behöver ändras, kan du byta ut eller uppgradera enskilda delar. Alldeles för många produkter är idag designade för att vara engångsvaror – men det behöver inte vara så.

C.H. När vi började med Savo Spine-projektet var vår utgångspunkt – hur bygger vi något modulärt och anpassningsbart? Även om själva Savo Spine-stolen växte fram ur den idén, formades hela designfilosofin också kring den.

Layer-by-layer design är en grundläggande del av Savo – innovation och inspiration är tätt förknippade med varumärket, och det återspeglas i Spine. Det är en plattformsbaserad stol, vilket gör den unik. Hur närmade ni er designen, och vad låg bakom era tankar?

J.L. När vi går in i ett nytt samarbete är uppstarten avgörande. Hur definierar vi briefen? Hur utmanar vi den?
Om man tittar på arbetsstolar generellt, så gör de redan ett fantastiskt jobb när det gäller ergonomi. De är utvecklade för att stötta människor som arbetar åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan – år efter år. Vi frågade oss: Behöver världen verkligen ännu en stol som gör just det? Eller kan vi ta en annan väg?

Istället för att designa en stol som är tänkt att användas under lång tid vid en och samma arbetsstation, föreställde vi oss en som är anpassad för en mer dynamisk arbetsmiljö. Kanske sitter du i den i en timme och jobbar fokuserat. Sedan går du och tar en kaffe, hoppar in i ett möte – och någon annan använder stolen utan att behöva justera allt från början. Det var startpunkten för Spine.

När vi väl hade den visionen kunde vi finslipa formen och funktionerna. Men den grundläggande idén var tydlig redan från början.

C.H. Verkligen. Nu, två år efter lanseringen, är en av de saker som verkligen sticker ut i återkopplingen hur omedelbart igenkännbar Spine är – särskilt ryggstödet. Den synliga ryggradsstrukturen är inte bara ett designmässigt kännetecken, utan spelar också en viktig roll för stolens modularitet.

Om vi blickar framåt – hur ser du på framtiden för sittlösningar i arbetsmiljöer? Du har god inblick i marknaden och möter många olika behov – vart tror du att utvecklingen är på väg?

J.L. Det är det fina med en plattformsbaserad approach. Innan vi skapar något helt nytt bör vi ställa oss frågan: Vad har vi lärt oss? Vilka små men betydelsefulla förbättringar kan vi göra? Finns det uppdateringar som kan förstärka plattformen utan att vi behöver uppfinna den på nytt?

Vi har redan fått in mycket värdefull feedback från marknaden – och den kan vägleda nästa steg.

Utöver det tror jag att vårt arbetssätt med Spine – att designa för flexibilitet – har blivit ännu mer relevant. Den stora frågan nu är: Kan vi ta det ännu längre?

C.H. Finns det något vi inte har pratat om i dag när det gäller designprocessen? Några viktiga aspekter av projektet eller framtida utveckling som vi borde nämna?

J.L. En sak som är värd att lyfta är att när man designar en helt ny produkt från grunden, går alla resurser åt till det. Med en plattformsbaserad approach kan man istället förfina specifika delar över tid och göra målinriktade förbättringar, i stället för att börja om. Det är inte bara fördelaktigt ur ett hållbarhetsperspektiv – eftersom det förlänger produktens livscykel – utan förändrar också vårt kreativa arbetssätt. Vi behöver inte se ett projekt som en linjär process från start till mål, utan något vi kan återkomma till och vidareutveckla.

Det är just det som gör Spine speciell. Flexibilitet handlar inte bara om hur stolen passar in i ett rum – det är en del av hela konstruktionen. Användaren kan anpassa stolen efter sina behov, oavsett om det gäller olika sitsar, ryggstöd eller ryggens höjd.

C.H. Och den behövde självklart vara intuitiv.

J.L. Exakt. En riktigt bra produkt ska inte kräva en manual. Vi ville att Spine skulle vara lika självklart som att öppna en dörr – det ska bara kännas naturligt.

C.H. Den enkelheten är avgörande. Om en arbetsstol är för komplex kommer de flesta inte att använda dess justeringar fullt ut.

J.L. Precis. Därför är Spine utformad för att vara flexibel men också enkel att använda. Det handlar om att ge människor exakt vad de behöver – varken mer eller mindre.

Och särskilt i dag, när man ofta delar på produkter, är det sällan bara ”din” stol. De flyttar runt – jag kanske sitter i ett rum i dag och någon annan i morgon. Då fungerar inte individuella justeringar på samma sätt, men det är heller inte poängen. Behovet är ett annat.

C.H. Och apropå det – om vi tittar på den här modellen, den här specifika detaljen – om jag minns rätt så var just ryggraden en av de största utmaningarna i produktionen av stolen. Hur skulle den utformas? Hur säkerställer vi att den är tillräckligt stark och stabil för att bära upp rygg- och nackstöd, samtidigt som den är intuitiv och enkel att använda?

J.L. Ja, precis. Och jag hoppas att det märks när man använder produkten. Skillnaden mellan att bygga en enstaka prototyp och att gå över till fullskalig produktion är enorm, men vi kunde skapa 10, 20, 30 olika versioner för att förfina designen tills vi kände att det satt.

C.H. Det är lätt att återanvända tidigare lyckade idéer i designbranschen – det känns som en enkel genväg. Men teamet på Form Us With Love verkar alltid hitta ett nytt angreppssätt, snarare än att bara följa trender. Hur lyckas ni ständigt driva innovationen framåt?

J.L. Det är bara så vi alltid har arbetat. Från början har vi ställt oss frågan: ”Hur kan vi se på det här ur en ny vinkel? Hur kan vi ta det ett steg längre?” Jag tror det är grundläggande för alla kreativa människor.

C.H. Skulle du säga att samarbete spelar en stor roll i det? Ni har ju ett team av kreatörer som hela tiden bollar idéer med varandra.

J.L. Exakt. Och det mest intressanta är att se hur långt vi faktiskt kan tänja på det. Det är som ett gummiband – man vet inte när det kommer att brista. Och om det gör det, då har man gått för långt. Det är som att skapa en konceptbil som aldrig är tänkt att produceras. Det är inte vår grej. Vi fokuserar på att tänja gränserna inom faktiska produktionsramar. Ibland är innovationen subtil, andra gånger kan vi tänja ännu längre.

C.H. Det känns som ett perfekt sätt att avsluta på. Tack för samtalet, Jonas. Du har varit en fantastisk gäst.

J.L. Tack själv – du är en fantastisk intervjuare.

Denna intervju har redigerats för tydlighet och sammanhang.