Story

Savo Soul – Det enkla valet

Om det är svårt att välja kontorsstol är Savo Soul ett bra val, den täcker in alla tänkbara behov man kan ha på en stol. KG Arvidsson, Head of Savo svarar på några vanliga frågor om vår bästsäljare.

Vad var idén bakom Savo Soul?

När vi utvecklade Savo Soul ville vi skapa en stol som skulle användas och älskas av så många som möjligt. Det var också viktigt att stolen skulle passa det aktivitetsbaserade kontoret där flera personer använder samma stol. Resultatet blev en stol som möter många olika behov och som kan användas i de flesta miljöer och för de flesta arbetsuppgifter. Vi såg att det finns många bra stolar på marknaden men att de ofta hade många knappar och spakar och ju fler inställningsmöjligheter en stol har desto färre använder man, därför har Savo Soul så få reglage!

Varför heter den Savo Soul?

När jag och formgivaren Olle Lundberg funderade på namn så ville vi kalla den för ”Japp” för att den svarade ja på alla behov. Men tillslut var det insikten om att stolen symboliserade vår sittfilosofi Beyond Ergonomics och ”Savos själ” som gjorde att vi valde Savo Soul som namn.


KG Arvidsson: head of Savo

Vilka inställningar finns på stolen?

Vi ville göra en stol som kan allting men som minskar antalet beslut som användaren behöver fatta. Alla har olika storlekar på kläderna men ska ha samma stol, då behöver stolens viktigaste grundinställningar vara enkla att ställa in. De allra viktigaste sitthöjd, sittdjup och rygghöjd ställs enkelt in när man sitter i stolen. Savo Soul har en automatisk inställning av ryggmotståndet som kan finjusteras.

Vad betyder automatisk inställning av ryggmotståndet?

Den viktigaste funktionen för en arbetsstol är att den tillåter användaren att vara i rörelse. Sitter man i en stol med fel motstånd får man en dålig upplevelse, ofta låser man då stolen och tappar rörelsen. På Savo Soul har vi löst det genom att motståndet i ryggen anpassar sig efter personens vikt vilket gör att det passar bra redan vid första ”sittningen”. Ju mer du väger desto trögare motstånd ger stolen. Det gör att Savo Soul passar utmärkt oavsett hur mycket man väger eftersom det också går att finjustera motståndet manuellt.

Varför är Savo Soul utrustad med flexirygg?

Det största problemet med att sitta för mycket är att det kan medföra ryggproblem. Flexiryggen gör att stolens rygg automatiskt följer användarens ryggrörelser även om man vrider ryggen åt höger eller vänster så följer stolsryggen med. Det ger optimalt stöd och avlastning i varje position och en friskare rygg!

Varför ska jag välja meshrygg till Savo Soul?

Mesh formar sig efter användarens kurvation och ger användaren ett bra stöd utan att behöva höja ryggen. Passar extra bra på det aktivitetsbaserade kontoret. Meshtygets egenskaper gör ryggen elegant, luftig och att den smälter in bra i de flesta miljöer. Vi har varit föregångare för stolar med kvalitetsmesh, så mesh är något vi är extra stolta över!

Kan armstöd och nackstöd monteras i efterhand?

Om du beställer en stol utan armstöd och sitter i den i två månader och sedan vill ha armstöd så är det bara att beställa till. Armstöden finns i tre olika varianter, 2D, 4D och 4Dplus och är enkla att montera i efterhand. Nackstödet som är justerbart i höjd och djup är också enkelt att montera i efterhand.

Passar stolen vår personal som har väldigt olika behov av storlek och sitthöjd?

Vi har tre olika höjder; 40, 50 och 60 på de klädda ryggarna dessutom har vi en rygg i mesh i samma höjd som
den klädda 50-ryggen. När det gäller sitthöjd så passar standardhöjden de allra flesta, men det är enkelt att byta till en lägre eller högre pelare för att tillgodose andra behov. Dessutom finns en variant med hög gaspelare och fotring som är anpassad för högt sittande.

Finns det olika sitsar?

Ja! En del föredrar att sitta mjukt och andra vill sitta lite hårdare. Savo Soul går därför att få med tre olika sitsar: mjuk, medium och small oavsett val av ryggstorlek. Dessutom är de enkla att byta ut på befintliga stolar, om sitsen skadas eller slits, vilket gör designen på stolen flexibel och miljövänlig. Den mjuka sitsen är mest populär och den jag gillar mest själv, den passar bäst till meshryggen också.

Vad finns det för andra valmöjligheter till stolen?

Det finns också flera möjligheter att anpassa stolen efter de flesta estetiska behoven. Urvalet av tyger är i det närmaste obegränsat, både vad gäller kvalitet, design och hygienkrav. Stolen finns i en ”white edition” dessutom kan man att välja på svart, grå eller blank kryssfot och gaspelare. Min favorit är den vita med mjuk sits och 4D-armstöd!

Finns det hjul för olika typer av golv?

Ja, för både hårda och mjuka golv, samt hjul som låser vid belastning.

Hur länge håller en Savo Soul?

Länge! Savo Soul har 10 års garanti men historiskt sett håller de ofta längre. Dessutom är hela Savo Soul-familjen certifierad enligt Möbelfakta. Det är inte bara en garanti för produktens hållfasthet utan det ställs även hårda miljökrav för att bli Möbelfakta-certifierad.