Story

Välja rätt kontorsstol

Oavsett om stolen ska vara på ett hemmakontor eller en aktivitetsbaserad arbetsplats så kan det vara svårt att navigera rätt bland utbudet av kontorsstolar. De är en del av inredningen och många vill ha en stol som både ser bra ut och som är skön att sitta i länge. Vi har samlat några frågor du kan ställa dig för att hitta den perfekta stolen eller stolarna.

Checklista:

  • Aktivitetsbaserat kontor eller fasta arbetsstationer?
  • Ska den användas för att sitta i under lång eller kort tid?
  • Är det en personlig stol eller ska den delas av flera?
  • Vilken form av stöd behövs?
  • Få inställningar eller möjlighet att ställa in stolen på många sätt?
  • Hjul eller fotkryss med glidfötter?
  • Klädsel i tyg, läder eller mesh?
  • Hjul för hårda eller mjuka golv?

Rätt stol för arbetsmiljön

Hur och var stolen ska användas påverkar valet av stol. Till konferensrum passar stolar som stimulerar ett aktivt sittande och rörelse under möten. Stolar med armstöd kan vara ett bra val för mötesrummet. Om man arbetar många timmar framför skrivbord med dator behöver man en arbetsstol som klarar 8–9 timmars sittande.

Justera stolen

Välj en stol med möjligheten att byta sittställning regelbundet eftersom kroppen automatiskt reagerar på en statisk sittställning under lång tid. Kontorsstolen måste vara lätt att ställa in för att variera sittställningen. Varje person är unik och bör ha en stol som ger bra stöd där det behövs och som kan justeras för att passa personens längd, vikt och kroppsstorlek. En kontorsstol kan ha över 10 olika inställningar men de viktigaste är sitthöjd, sittdjup och rygghöjd. På Savo tycker vi att de bästa inställningarna på stolen är de som faktiskt används.

Förebygg belastningsskador med armstöd

Om du behöver armstöd eller inte på din stol beror på om du arbetar med armarna vilande på skrivbordet eller på armstöd. Tänk på att tangentbord och datormus placeras så att det går att stödja händer och armar på bordsytan om du inte har armstöd. Väljer du en stol med armstöd så kan fasta armstöd räcka men ställbara eller multifunktionella varianter är ett bra val om du vill kunna justera och vinkla armstöden. Med höj- och sänkbara armstöd med “glide back”- funktion kan man kan skjuta armstöden bakåt vid behov.

Sitt skönare med rätt sits och stöd för rygg och ländrygg

En bra kontorsstol ska ge bra motstånd och stöd för både rygg och ländrygg. Belastningsfaktorer är en av de absolut vanligaste orsakerna till anmälda arbetssjukdomar där olämpliga arbetsställningar är en vanlig anledning. En bra stol förhindrar belastningsskador och trötthet som kan man kan få om man sitter flera timmar i samma stol. För att förhindra ryggbelastning som kan förvärras bör stolen ha ett bra stöd för hela ryggen och gärna ha ett justerbart ländryggsstöd. Sitsen ska ha hög komfort så att man inte känner basen när man sitter i den. En lutningsbar sits som kan vinklas framåt gör det enklare att justera sittandet under dagen.

Rör dig fritt med svängbart stativ och hjul

Många kontorsstolar har snurrstativ med hjul, det främjar ryggmuskulaturen och gör det lätt att vrida på sig till exempel för att nå något på skrivbordet. Ska stolen stå på plastgolv, trägolv, heltäckningsmatta, betong eller klinker? Det påverkar vilka hjul som passar bäst. Bland Savos varianter av hjul finns bromsade och intervallbromsade hjul för hårda golv och obromsade hjul för mjuka golv.

Klädseln på stolen är mer än bara estetik

Klädseln är en stor del av stolens visuella uttryck men är också viktigt för komforten. Tyget ska vara slitstarkt för att klara 8 timmars sittande. Meshtyg mot ryggen är ett bra val som gör att stolen inte blir för varm eller obekväm efter många timmars sittande. I vissa miljöer med höga krav på hygien är det nödvändigt med avtorkningsbara stolar i till exempel integralskum. Läder är lätt att rengöra men klädsel i tyg kan kännas svalare.