Story

Savo Sitdowns: Att tänja på gränserna med Form Us With Love

Jonas Pettersson från Form Us With Love pratar passion, syfte – och om hur man tänjer på kreativitetens gränser utan att det brister.

Savo Sitdowns är en ny intervjuserie som, med fokus på sittande, utforskar samarbeten inom ergonomi, design och arbetsplatsens utveckling. Genom detta initiativ samlar vi branschledare från olika områden för att fördjupa oss i sittande i det moderna kontoret. Varje samtal ger värdefulla insikter om framtidens sittlösningar och deras påverkan på välmående och produktivitet.

För den Stockholmsbaserade designstudion Form Us With Love är gränser till för att utmanas. Kända för sitt innovativa och samarbetsdrivna förhållningssätt till produkt- och möbeldesign har de byggt sitt rykte på att förena funktion med en modern estetik – där hållbarhet och användarfokus alltid står i centrum. Det prisbelönta samarbetet med Savo, kontorsstolen Savo Spine, är inget undantag.

I det senaste avsnittet av Savo Sitdowns möter Savos VD Craig Howarth Jonas Pettersson – medgrundare och designstrateg på Form Us With Love. Jonas har en nyckelroll i att forma studions kreativa vision genom nära samarbeten med partners och ett ständigt utforskande av designens gränser – utan att tappa fotfästet i det som fungerar i verkligheten.
Tillsammans pratar de om inspirationen bakom Savo Spine, balansen mellan kreativitet och funktion – och hur man designar för det okända.

C.H. Jonas, stort tack för att vi får vara här idag – och för att du tar dig tid att sitta ner med oss. Jag minns vårt första möte i er gamla studio, innan ni flyttade till den här fantastiska lokalen.

J.L. Det var en fantastisk lokal. Men den här passar vårt arbetssätt mycket bättre. Den är flexibel, och att ha verkstaden på samma våningsplan i stället för i källaren gör enorm skillnad. Nu kan vi se varandra, samarbeta enklare och vara mer praktiska i prototypframtagningen.

C.H. Och det skapar värde inte bara för er, utan också för era partners och samarbeten. Ni har verkligen använt lokalen på ett spännande sätt – som under Stockholm Design Week, till exempel. Det hänger ju också ihop med ett av era ledord: att design ska förbättra livet – inte bara genom produkter, utan också genom miljöer.

J.L. Exakt.

C.H. På tal om arbetsmiljöer – hur arbetar ert team? Ni har pratat om att värderingar är kärnan i Form Us With Love. Hur påverkar det ert sätt att se på moderna arbetssätt?

J.L. Vi har alltid fokuserat mer på hur vi vill arbeta, snarare än vad vi gör. Om vi alla brinner för det vi gör, blir allt mycket enklare. Samarbete är inget vi behöver prata om – det är bara så vi jobbar. När man är överens om vision och syfte blir de utmaningar som oundvikligen uppstår i långa projekt – ibland som pågår ett eller två år – mycket lättare att hantera.

C.H. Det är ett intressant perspektiv, särskilt nu när arbetsplatser förändras så snabbt. I dag arbetar 44 % av världens befolkning helt eller delvis på distans, jämfört med bara 15 % år 2019. COVID accelererade den utvecklingen, men har också fört med sig flera utmaningar.

Samarbete är en av dem. Det är svårt att vara kreativ i isolering. Samtidigt påverkar den här förändringen även produktdesign. Under 3daysofdesign i Köpenhamn höll vi en interaktiv session där deltagare delade sina visioner för framtidens arbetsstolar. De två teman som återkom mest var hållbarhet över tid och modularitet.
Savo Spine fångar modulariteten på ett fantastiskt sätt – men innan vi går in på produkten, hur närmar ni er designprocessen i en arbetsvärld som förändras så snabbt?

J.L. Vi vet inte vad som kommer att hända – men vi omfamnar den osäkerheten redan från början. I stället för att designa för en förutbestämd framtid fokuserade vi på anpassningsbarhet. Inte bara genom att skapa en flexibel produkt, utan genom att utveckla en plattform.
Det här är inget nytt inom möbelbranschen – bilindustrin har arbetat så i årtionden. Men det är ett logiskt tillvägagångssätt för vissa typer av produkter.

Industrialisering spelar en viktig roll. Vi har aldrig haft tillgång till så avancerad teknik och så effektiva produktionsmetoder som i dag. Som industridesigners är det vårt ansvar att använda dessa resurser till att skapa smarta, högkvalitativa produkter som faktiskt möter verkliga behov.
Samtidigt har vi aldrig varit så många människor på planeten, alla med olika behov, preferenser och förväntningar. Plattformar möjliggör anpassning, uppdateringar och reparationer – så istället för att slänga en produkt för att något litet behöver ändras, kan du byta ut eller uppgradera enskilda delar. Alldeles för många produkter är idag designade för att vara engångsvaror – men det behöver inte vara så.

C.H. När vi påbörjade projektet med Savo Spine hade vi ett uttryck: ”Lego för kontoret”. Det var vår utgångspunkt – hur bygger vi något som är modulärt och anpassningsbart? Även om själva stolen Savo Spine växte fram ur den idén, formades också hela designfilosofin runt den.

Layer-by-layer design är en grundläggande del av Savo – innovation och inspiration är tätt förknippade med varumärket, och det återspeglas i Spine. Det är en plattformsbaserad stol, vilket gör den unik. Hur närmade ni er designen, och vad låg bakom era tankar?

J.L. När vi går in i ett nytt samarbete är uppstarten avgörande. Hur definierar vi briefen? Hur utmanar vi den?
Om man tittar på arbetsstolar generellt, så gör de redan ett fantastiskt jobb när det gäller ergonomi. De är utvecklade för att stötta människor som arbetar åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan – år efter år. Vi frågade oss: Behöver världen verkligen ännu en stol som gör just det? Eller kan vi ta en annan väg?

Istället för att designa en stol som är tänkt att användas under lång tid vid en och samma arbetsstation, föreställde vi oss en som är anpassad för en mer dynamisk arbetsmiljö. Kanske sitter du i den i en timme och jobbar fokuserat. Sedan går du och tar en kaffe, hoppar in i ett möte – och någon annan använder stolen utan att behöva justera allt från början. Det var startpunkten för Spine.

När vi väl hade den visionen kunde vi finslipa formen och funktionerna. Men den grundläggande idén var tydlig redan från början.

C.H. Verkligen. Nu, två år efter lanseringen, är en av de saker som verkligen sticker ut i återkopplingen hur omedelbart igenkännbar Spine är – särskilt ryggstödet. Den synliga ryggradsstrukturen är inte bara ett designmässigt kännetecken, utan spelar också en viktig roll för stolens modularitet.

Om vi blickar framåt – hur ser du på framtiden för sittlösningar i arbetsmiljöer? Du har god inblick i marknaden och möter många olika behov – vart tror du att utvecklingen är på väg?

J.L. Det är det fina med en plattformsbaserad approach. Innan vi skapar något helt nytt bör vi ställa oss frågan: Vad har vi lärt oss? Vilka små men betydelsefulla förbättringar kan vi göra? Finns det uppdateringar som kan förstärka plattformen utan att vi behöver uppfinna den på nytt?

Vi har redan fått in mycket värdefull feedback från marknaden – och den kan vägleda nästa steg.

Utöver det tror jag att vårt arbetssätt med Spine – att designa för flexibilitet – har blivit ännu mer relevant. Den stora frågan nu är: Kan vi ta det ännu längre?

C.H. Finns det något vi inte har pratat om i dag när det gäller designprocessen? Några viktiga aspekter av projektet eller framtida utveckling som vi borde nämna?

J.L. En sak som är värd att lyfta är att när man designar en helt ny produkt från grunden, går alla resurser åt till det. Med en plattformsbaserad approach kan man istället förfina specifika delar över tid och göra målinriktade förbättringar, i stället för att börja om. Det är inte bara fördelaktigt ur ett hållbarhetsperspektiv – eftersom det förlänger produktens livscykel – utan förändrar också vårt kreativa arbetssätt. Vi behöver inte se ett projekt som en linjär process från start till mål, utan något vi kan återkomma till och vidareutveckla.

Det är just det som gör Spine speciell. Flexibilitet handlar inte bara om hur stolen passar in i ett rum – det är en del av hela konstruktionen. Användaren kan anpassa stolen efter sina behov, oavsett om det gäller olika sitsar, ryggstöd eller ryggens höjd.

C.H. Och den behövde självklart vara intuitiv.

J.L. Exakt. En riktigt bra produkt ska inte kräva en manual. Vi ville att Spine skulle vara lika självklart som att öppna en dörr – det ska bara kännas naturligt.

C.H. Den enkelheten är avgörande. Om en arbetsstol är för komplex kommer de flesta inte att använda dess justeringar fullt ut.

J.L. Precis. Därför är Spine utformad för att vara flexibel men också enkel att använda. Det handlar om att ge människor exakt vad de behöver – varken mer eller mindre.

Och särskilt i dag, när man ofta delar på produkter, är det sällan bara ”din” stol. De flyttar runt – jag kanske sitter i ett rum i dag och någon annan i morgon. Då fungerar inte individuella justeringar på samma sätt, men det är heller inte poängen. Behovet är ett annat.

C.H. Och apropå det – om vi tittar på den här modellen, den här specifika detaljen – om jag minns rätt så var just ryggraden en av de största utmaningarna i produktionen av stolen. Hur skulle den utformas? Hur säkerställer vi att den är tillräckligt stark och stabil för att bära upp rygg- och nackstöd, samtidigt som den är intuitiv och enkel att använda?

J.L. Ja, precis. Och jag hoppas att det märks när man använder produkten. Skillnaden mellan att bygga en enstaka prototyp och att gå över till fullskalig produktion är enorm, men vi kunde skapa 10, 20, 30 olika versioner för att förfina designen tills vi kände att det satt.

C.H. Det är lätt att återanvända tidigare lyckade idéer i designbranschen – det känns som en enkel genväg. Men teamet på Form Us With Love verkar alltid hitta ett nytt angreppssätt, snarare än att bara följa trender. Hur lyckas ni ständigt driva innovationen framåt?

J.L. Det är bara så vi alltid har arbetat. Från början har vi ställt oss frågan: ”Hur kan vi se på det här ur en ny vinkel? Hur kan vi ta det ett steg längre?” Jag tror det är grundläggande för alla kreativa människor.

C.H. Skulle du säga att samarbete spelar en stor roll i det? Ni har ju ett team av kreatörer som hela tiden bollar idéer med varandra.

J.L. Exakt. Och det mest intressanta är att se hur långt vi faktiskt kan tänja på det. Det är som ett gummiband – man vet inte när det kommer att brista. Och om det gör det, då har man gått för långt. Det är som att skapa en konceptbil som aldrig är tänkt att produceras. Det är inte vår grej. Vi fokuserar på att tänja gränserna inom faktiska produktionsramar. Ibland är innovationen subtil, andra gånger kan vi tänja ännu längre.

C.H. Det känns som ett perfekt sätt att avsluta på. Tack för samtalet, Jonas. Du har varit en fantastisk gäst.

J.L. Tack själv – du är en fantastisk intervjuare.

Denna intervju har redigerats för tydlighet och sammanhang.

Story

Myter om sittande – En guide till bättre sittvanor

Från ståbord till ergonomiska sittplatser, våra arbetsplatser har förändrats – men några envisa myter formar fortfarande hur vi ser på hållning och produktivitet.
Vi reder ut fyra vanliga missuppfattningar om sittande och delar med oss av ett mer balanserat, rörelsefokuserat förhållningssätt som stöttar kroppen genom hela arbetsdagen.

Myt 1: “Det är alltid bättre att stå än att sitta”

Vi får ofta höra det här, sanningen är dock mer nyanserad. Stående arbete har definitivt sina fördelar, såsom bättre blodcirkulation och ökad uppmärksamhet, men är ingen fullständig lösning. Att vara i samma position för länge, oavsett om du står eller sitter ned, belastar muskler, leder och ryggrad.

Ett hälsosammare förhållningssätt är att skapa variation under dagen. Växla regelbundet mellan att sitta, stå och röra på dig i korta intervaller. Detta hjälper till att avlasta, stödja och hålla kroppen aktiv – vilket minskar risken för obehag, smärta och till och med skador.

En bättre hållning handlar inte om att vara stilla – det handlar om att variera sig.

Myt 2: “Det är bäst att ta en eller två längre raster under dagen”

Långa raster kan kännas uppfriskande, men kroppen och sinnet gynnas faktiskt mer av flera pauser. Att ta korta raster bara två eller tre minuter varje halvtimme kan reducera trötthet, upprätthålla fokus och främja produktivitet.

Använd pauserna smart genom att stå upp, stretcha, fylla på vattenglaset eller ta en kort promenad. Små, konsekventa rörelser under dagen har visat sig främja både fysiskt och psykiskt välmående mer effektivt än tillfälliga, längre pauser.

Myt 3: “Att sitta i en och samma position räcker så länge den är ergonomisk”

Ergonomiska möbler spelar en värdefull roll i att stödja hållningen men även den bästa positionen blir problematisk under för lång tid. Våra kroppar är gjorda för rörelse. Att sitta still på samma sätt för länge kan begränsa cirkulationen och leda till stelhet i muskler eller trötthet, oavsett hur optimal själva hållningen är.

Det mest effektiva sättet är att regelbundet byta position: justera sittvinkeln, flytta på armarna eller sträcka på benen. Med andra ord är den bästa positionen alltid nästa position. En genomtänkt och väl utformad sittlösning bör därmed stödja naturlig rörelse under hela dagen.

Myt 4: ”Ju mer du står, desto bättre”

Ståbord har sina fördelar, men att stå upp för mycket kan också leda till problem som belastning i ländryggen, sämre blodcirkulation och trötthet. Precis som med sittande är det inte optimalt att vara i samma position för länge.

I stället för att stå hela dagen, satsa på korta och regelbundna ståpauser ungefär 4 till 6 gånger per dag. Att variera mellan att sitta, stå och röra på sig är mer effektivt för både kroppen och energinivån under arbetsdagen.

Sammanfattningsvis:

Att ta hand om kroppen på jobbet handlar inte om att välja mellan att sitta eller stå – utan om att få in rörelse och variation under hela dagen.

En genomtänkt arbetsmiljö uppmuntrar till att regelbundet byta arbetsställning, vilket minskar belastning och främjar långsiktig komfort och välmående.

Story

Savo Sitdowns: Från tåg till arbetsstolar med Olle Lundberg

I samtal med den visionära industridesignern Olle Lundberg

Savo Sitdowns är en ny intervjuserie som, med fokus på sittande, utforskar samarbeten inom ergonomi, design och arbetsplatsens utveckling. Genom detta initiativ samlar vi branschledare från olika områden för att fördjupa oss i sittande i det moderna kontoret. Varje samtal ger värdefulla insikter om framtidens sittlösningar och deras påverkan på välmående och produktivitet.

Som en av Savos långvariga samarbetspartner och vän kändes det självklart att inleda serien med ett samtal med den hyllade industridesignern Olle Lundberg. Olle är grundare av LundbergDesign, en Stockholmsbaserad designstudio som är känd för sin tidlösa och innovativa syn på industridesign och produktutveckling. Med sin djupa expertis inom ergonomi och lösningar som utgår från individens behov har Olle etablerat sig som en av branschens främsta namn.

Under sina 35 år som designer har Olle Lundberg varit en pionjär inom framtidsinriktad och användarcentrerad design i flera olika branscher. Han har spelat en avgörande roll i utformningen av flera av Savos nyckelprodukter, inklusive Savo 360 och Savo Soul.
I detta samtal utforskar Olle och Savos VD Craig Howarth framtidens kontorssittande, ergonomins föränderliga roll i design samt hur innovation är en nyckelfaktor i att skapa intuitiva och hållbara lösningar som står sig över tid.

C.H. Olle, tack för att du deltar i det allra första Savo Sitdown. Det kändes självklart att börja med dig som en av våra långvariga samarbetspartners. Din designexpertis sträcker sig över flera branscher, från kontorssittande till transportsektorn. Hur har ditt arbete med att designa tågkupéer påverkat ditt angreppssätt i andra projekt?

O.L. Just nu arbetar vi med ett långdistans­tåg för Norge, samt några andra projekt här i Sverige. Man lär sig mycket om mänskligt beteende – hur människor interagerar med produkter, hur man introducerar nya material och samtidigt följer hållbarhets­krav. Vi tar med oss den kunskapen till andra projekt också.

C.H.På tal om tågkupéer och människocentrerad design – jag ser en tydlig koppling till de kontorsstolar du har designat för Savo. Ta Savo Soul till exempel – det är svårt att tro att den har funnits på marknaden i över tio år. Kontorsstolen är kanske den mest personliga delen av en arbetsplats, eftersom det är den möbel som kroppen har mest kontakt med. Skulle du säga att det är här designinsikterna från tågsäten kommer in?

O.L. Ja, på många sätt. Även om syftet är annorlunda – en tågresenär vill ha en bekväm resa från A till B – är sätet fortfarande en av de mest avgörande delarna av upplevelsen.

C.H. Jag minns designbriefen för Savo Soul. Tanken var att skapa en stol som uppfyller alla krav från den moderna kontorsanvändaren. Hur närmar du dig ett nytt designprojekt?

O.L. Jag minns briefen för Savo Soul väl. Er säljorganisation var starkt involverad, och vi hade nära samarbete med arkitekter. Att förutse framtida trender är svårt, eftersom människor inte alltid vet vad de kommer att behöva om fem år. Därför gör vi omfattande research, anpassad efter varje projekt. Säljteamet ville ha en stol som gjorde det möjligt att alltid kunna säga: ”Ja, vi har det.” Oavsett om det gällde en låg rygg, en mesh-sits eller en specifik typ av armstöd, var målet att ha en lösning för varje behov.

C.H. Så det handlade inte bara om att ge säljteamet rätt verktyg – utan också om att ge användarna möjlighet att anpassa sin stol?

O.L. Exakt. Tanken var att Savo alltid skulle kunna erbjuda rätt produkt, men att användarna också skulle kunna beställa den stol som bäst passade deras behov.

C.H. Savo har alltid handlat om innovation och intuition. Du har redan berört den intuitiva aspekten, men ur ett innovationsperspektiv var Savo Soul en av de första kontorsstolarna med mesh-rygg när den lanserades för tio år sedan. Nu uppdaterar vi den med en mesh-sits, vilket är ett av dina senaste projekt.

O.L. Ja, vi ville harmonisera mesh-sitsen med mesh-ryggen så att de verkligen känns som en helhet. Samtidigt har vi utforskat nya, innovativa sätt att använda mesh.

C.H. Övergången från en skumstoppad sits till en mesh-sits har tydliga hållbarhetsfördelar. Och med de förändringar som skett i kontorsmiljöer efter Covid, har hygien och luftflöde blivit viktigare än någonsin.

O.L. Absolut. Idag använder människor inte nödvändigtvis samma stol varje dag. Det gör hygien till en avgörande faktor. Samtidigt måste justeringarna vara enkla och intuitiva, eftersom de flesta inte justerar sina stolar så mycket som de borde.

C.H. Låt oss prata om vår senaste produkt som vi har utvecklat tillsammans – Savo 360.Jag minns att en av de mest djärva kraven i briefen var att minimera plastanvändningen. Till slut lyckades vi komma ner till cirka 3 % plast i en arbetsstol, vilket är riktigt imponerande. Jag tycker att den mest innovativa funktionen i stolen faktiskt är J-stolpen i trä. Var det ett resultat av kravet på att undvika plast?

O.L. Vi ville skapa en ny typ av stol anpassad för det moderna kontoret – där människor rör sig mer, har fler teammöten och tillbringar mindre tid vid skrivbordet och datorn.

Jag lärde mig något värdefullt från arbetet med belysningsdesign: runda former säljer ofta bättre än fyrkantiga, eftersom de är lättare att placera i olika miljöer. En fyrkantig form måste passa in, medan en rund form blir en naturlig del av sin omgivning. Så i en av våra tidiga workshops föreslog jag att vi skulle testa en rund sits.

Vårt mål var att minimera plast så mycket som möjligt, men de sista 3–4 procenten är oundvikliga – vi behöver dem för funktionalitet och produktion.
Men vi började utforska alternativa material, vilket ledde oss till J-stolpen i trä. J-stolpen minskade inte bara plastanvändningen, utan gav oss också möjlighet att experimentera med olika uttryck, samtidigt som vi kunde behålla träets taktila känsla.

C.H. Tidpunkten för den här produkten var också särskilt bra för oss. Kort efter att vi lanserade den såg vi en enorm global övergång till distansarbete. Savo 360 är en verkligt mångsidig hybridstol som smälter in helt naturligt i hemmiljöer.

O.L. Jag minns att vi under vår research fas genomförde intervjuer där vi frågade människor om de skulle vilja ha en typisk kontorsstol hemma. Svaret var ofta ett tydligt och bestämt ”nej”. Den insikten påverkade vårt designarbete. Vi behövde skapa en stol som människor faktiskt skulle acceptera i ett modernt hem. Och jag tycker att vi lyckades med Savo 360.

C.H. Arbetsplatser fortsätter att förändras i snabb takt.Vad är din syn på nästa generations arbetsstolar? Jag minns att du en gång sa att en arbetsstol borde fungera som en smartphone.

O.L. Jag står fast vid det – stolen ska intuitivt anpassa sig efter användarens kropp. Idag har människor inte längre en fast sittplats – de rör sig och sitter i olika miljöer varje dag. Så jag tror att efterfrågan skiftar mot intuitiva sittlösningar som fungerar för alla användare.

C.H. Vi var inne på hållbara material tidigare, och jag tycker att Savo har gjort det särskilt bra inom detta område med Soul-stolen. Det handlar inte bara om att designa nya produkter med hållbarhet i åtanke – utan också om att förbättra de befintliga.

O.L. En av de saker jag verkligen uppskattar med att arbeta med Savo är att vi inte bara fokuserar på att lansera nya produkter. Man behöver inte alltid uppfinna hjulet på nytt.Om man har en stark produkt kan man istället förfina och utveckla den över tid, precis som varumärken gör med bilar eller smartphones. Det synsättet är också en form av hållbarhet – att skapa lång livslängd istället för att ständigt ersätta produkter.

C.H.Helt rätt. Det handlar inte bara om vilka material vi använder, utan också om hur enkelt det är att byta ut komponenter. Om du behöver byta ut en del av stolen, ska du inte behöva ersätta hela stolen.

På tal om det – det har varit fantastiskt att besöka din studio, se pågående projekt och höra om allt spännande du arbetar med. Tack för att vi fick komma och för vårt långsiktiga samarbete – vi ser fram emot att bygga vidare på vår gemensamma framgång.

O.L. Tack själv – det har varit ett nöje.

STORY

Savo Soul Air: Skapad för att delas, byggd för att hålla

Vi är stolta över att presentera det senaste tillskottet i vår bästsäljande Savo Soul-familj – en stol som tydligt visar vårt engagemang för att förena innovativ design med genuin hållbarhet.

Perfekt för delade och flexibla kontorsmiljöer, Savo Soul Air är en kontorsstol som prioriterar komfort, hygien och funktionalitet. Konstruerad enligt den senaste ergonomiska forskningen och byggd för att hålla över tid, minskar den inte bara miljöpåverkan – den förbättrar också sittupplevelsen.

Skapad för att delas

Perfekt för delade arbetsmiljöer har Savo Soul Air en hygienisk meshrygg som främjar luftflöde, minskar värmeuppbyggnad och gör rengöring enkel. Den luftiga designen säkerställer komfort hela dagen, samtidigt som dess anpassningsförmåga gör den idealisk för miljöer med flera användare.
Med Flexi Back™️-teknologi justerar sig Soul Air automatiskt efter användarens vikt och rörelser, vilket ger ett personligt stöd med minimala justeringar.

Inbyggd hållbarhet

Savo Soul Air speglar Savos engagemang för hållbarhet genom sin medvetna och slitstarka design. Stolen är tillverkad av 79 % återvunnet meshmaterial och har en skumfri, luftbaserad struktur, vilket minskar materialförbrukningen jämfört med traditionell stoppning.
Med 97 % återvinningsbarhet stödjer stolen en cirkulär ekonomi genom att minimera avfall och miljöpåverkan. Meshryggen är designad för att tåla intensiv och långvarig användning, vilket säkerställer att stolen behåller sin form och funktion i många år framöver.

.

Skandinavisk design

Det senaste tillskottet i Soul-familjen, Soul Air, kombinerar skandinavisk minimalism med den senaste ergonomiska forskningen. Meshdesignen ger ett lätt och luftigt uttryck, vilket både minimerar stolens visuella intryck i arbetsmiljön och förstärker kontorets estetik.
Det är det perfekta valet för moderna arbetsplatser – en balans mellan stil och funktionalitet, utan att kompromissa med komfort eller hållbarhet.

STORY

”När våra arbetsuppgifter förändras, behöver våra kontorsstolar utvecklas med dem.”

Savo bjöd in designexperterna från Form Us With Love och Superlab för att diskutera framtidens kontorsstol under Stockholm Design Week 2025. Samtalet, som modererades av designjournalisten Amy Frearson, belyste hur förändrade arbetsvanor och attityder gör att våra arbetsstolar ställs inför högre krav än någonsin tidigare.

Panelsamtalet hölls i Savos showroom i Stockholm, och bestod av Craig Howarth, VD för Savo, John Löfgren, medgrundare av designstudion Form Us With Love, och Niklas Madsen, grundare av forsknings- och designlabbet Superlab.
Talarnas diskussion kretsade kring hur det ökade hybridarbetet har gjort att kontorsstolar i allt högre grad delas av flera användare för en mängd olika typer av arbetsuppgifter.
Detta har skapat en ökad efterfrågan på flexibla och multifunktionella stolar, men som samtidigt är enkla och intuitiva att använda.

”När du kommer in på kontoret kan det vara så att fyra eller fem andra personer redan har använt samma stol den veckan,” sa Howarth till publiken.
”Därför måste stolen vara intuitiv och enkel att justera,” fortsatte han. ” Den enda inställningen du egentligen ska behöva tänka på är höjden – resten ska stolen sköta åt dig.”

Held at the Savo showroom in Stockholm, the panel was made up of Craig Howarth, CEO of Savo; John Löfgren, co-founder of design studio Form Us With Love; and Niklas Madsen, founder of research and design laboratory Superlab.

Fler användare, fler arbetsuppgifter

Paneldeltagarna var överens om att denna förändring har pågått sedan början av 2000-talet, särskilt med co-working-konceptets framväxt, men att den accelererade efter Covid-19-pandemin, då många förändrade sina arbetsrutiner.

I takt med att fler delar sin arbetstid mellan kontoret och hemmet, har det blivit vanligare dela stolar och skrivbord på flera personer.

”I slutet av 90-talet hade alla en egen stol som var inställd för dem ergonomiskt,” sa Madsen.

”Då fanns det ergonomiexperter som åkte ut till stora företag och hjälpte alla att anpassa sina stolar. Men det händer inte längre.”

”Idag behöver vi stolar som fungerar för flera användare och arbetsuppgifter. Det har skapat en helt ny definition av vad en kontorsstol faktiskt är.”

Löfgren berättade hur detta behov formade designen av Savo Spine, den modulära arbetsstol som Form Us With Love utvecklade för Savo.

”Vi var väl medvetna om att den här stolen skulle användas av många olika personer,” sa Löfgren.

”Vår ambition var att skapa något med en lågteknologisk känsla,” förklarade han. ”Man ska inte behöva en manual för att göra justeringar.”

Från vänster till höger: John Löfgren (Form Us With Love), Amy Frearson

”Lagom mycket komfort”

Precis som andra Savo-stolar är Spine utformad för att spegla den senaste forskningen inom ergonomi. Löfgren förklarade att målet var att hitta en balans mellan komfort och aktivt sittande.

”Det finns definitivt bekvämare stolar!” sa han med ett leende. ”Men den här har precis lagom mycket komfort – det är så vi ser det. Man kanske sitter i 50 minuter, sedan går man upp och tar en kaffe eller en paus.”

Howarth betonade att mänskligt beteende är en av de viktigaste faktorerna inom ergonomi. Ett av de viktigaste tipsen för bättre sittande, förklarade han, är att inte sitta i samma position för länge. ”Den bästa sittställningen är din nästa sittställning,” sa han och citerade den norska industridesignern Peter Opsvik.

Från vänster till höger: Niklas Madsen (Superlab), Craig Howarth (Savo), John Löfgren (Form Us With Love), Amy Frearson

Madsen berättade att han själv sitter på en Savo Joi-pall när han arbetar, eftersom den uppmuntrar honom att växla mellan att sitta och stå.

Han menar att den yngre generationen har en helt annan inställning till arbetsrutiner jämfört med den äldre.

”Den äldre generationen definierar arbete som något som sker på en specifik plats, medan den yngre generationen ser arbete som något mentalt – det kan ske var som helst,” sa Madsen.

Han tror att framtidens arbetsstolar kommer att vara uppgiftsbaserade snarare än platsbaserade.
”När våra arbetsuppgifter förändras, måste även våra arbetsstolar göra det,” avslutade han.

Regleringar och estetik

Panelen var överens om att hållbarhet kommer att fortsätta forma kontorsstolens utveckling. En viktig drivkraft i denna förändring är införandet av digitala produktpass, som från 2027 kommer att vara ett krav för all nyproducerad möbel som säljs inom EU.

Genom att skanna en QR-kod kommer kunder att få detaljerad information om vilka material produkten består av och var de har tillverkats.
”Denna ökade transparens kommer att ha en stor påverkan på produktutvecklingen,” sa Howarth.

Savo förbereder sig redan för denna förändring – den nya Savo Soul Air blir varumärkets första produkt med ett digitalt produktpass.
”Det ska bli spännande att följa utvecklingen,” tillade Howarth.

Panelen var också överens om att estetik är en avgörande faktor. För att vara optimalt flexibla måste kontorsstolar fungera i flera olika miljöer, inte bara på kontoret.

”I vår designprocess har det varit viktigt att förstå vilka stolar som kan utformas och tillverkas för att fungera i olika miljöer.” sa Howarth.

Madsen instämde:
”Jag vill ha en stol som jag kan placera var som helst – i mitt hem, på ett kontor eller i ett co-working-space.”
”Jag tror att vi kommer att se mer av detta i framtiden – att kontorsstolen får en mer hemtrevlig känsla, men fortfarande är ergonomisk på högsta nivå.”

Panelsamtalet ägde rum den 6 februari i Savos tillfälliga showroom i Stockholm, där utställningen ”Studies in Seating” visades under Stockholm Design Week 2025. Utställningen markerade även förlanseringen av Savo Soul Air, det senaste tillskottet i varumärkets kollektion.

STORY

Höjdpunkter från “Studies in Seating” på Stockholm Design Week

På Stockholm Design Week 2025 var vår hyllande utställning “Studies in Seating” tillbaka för andra gången – och veckan överträffade förväntningarna! IOFFICE fylldes av hundratals nyfikna besökare som ville lära sig mer om sittandets kultur och vår forskningsbaserade designprocess.

Besökarna kunde ta del av noggrant utvalt material från vårt omfattande bibliotek, interagera med forskning om arbetsvanor och uppleva våra senaste design innovationer på plats – inklusive Soul Air, det efterlängtade tillskottet i Savo Soul-familjen.

Under veckan arrangerade vi även ett kvällsevent med några av designvärldens mest framstående röster, inklusive Amy Frearson, Niklas Madsen (Superlab), John Löfgren (Form Us With Love) och Savos VD Craig Howarth. Denna engagerande diskussion om framtidens kontorsmöbler blev en av höjdpunkterna och inspirerade till givande samtal om sittandets roll i dagens arbetsmiljöer.

Gästerna fick njuta av en klassisk svensk fika från ett lokalt bageri samtidigt som de nätverkade med vårt team, utbytte idéer och fick personliga råd från våra sittspecialister om hur man kan sitta och arbeta på ett hälsosammare sätt.

Vi vill rikta ett stort tack till alla som besökte oss, delade sina insikter och var med och hyllade den ofta förbisedda men ändå fascinerande världen av kontorstolar. Det är stunder som dessa som inspirerar oss att fortsätta tänja på gränserna inom ergonomi och design.

För er som inte hade möjlighet att vara med – vi hoppas att vi ses på vårt nästa evenemang!

STORY

Utforska framtidens kontorsstolar på Stockholm Design Week 2025

Efter framgångarna med “Studies in Seating” under 3daysofdesign i Köpenhamn gör vår hyllade utställning nu en efterlängtad comeback på skandinavisk mark under Stockholm Design Week 2025. Med upp till åtta år av våra liv tillbringade i en kontorsstol bjuder denna tankeväckande utställning in till en djupdykning i sittandets betydelse och de faktorer som format den moderna kontorsstolen.

Utställningen lyfter fram Savos banbrytande designlösningar, där varje stol är noga utformad med användaren i centrum och framtagen för att höja prestationen i alla arbetsmiljöer. I år visar vi upp tre av våra mest ikoniska kontorsstolar och avslöjar samtidigt en spännande nyhet – en efterlängtad lansering inom den populära Savo Soul-serien.

På IOFFICEs entréplan, Sveavägen 34, hittar du Studies in Seating – en upplevelse som utmanar, inspirerar och förändrar vårt sätt att se på sittande.

Utforska:
— Noga utvalda material ur Savos referensbibliotek.
— Interaktiv forskning med data kring arbetsvanor och Savos designprocess.
— Tre av Savos ikoniska stolar och en ny produkt som integrerar skandinavisk design och innovation.

Evenemang: Stockholm Design Week 2025
Plats: IOFFICE, Sveavägen 34
Datum: 3-8 Februari 2025
Tid: Mån – Fre kl. 9-19 Lör kl.10-15

Träffa experterna

Möt Savos experter under veckan och få personliga råd kring hur du kan förbättra din sittkomfort och hållning. Den 6 februari bjuder vi in till ett inspirerande kvällsevent där branschexperter, inklusive Savos vd Craig Howarth, delar sina tankar om framtidens kontorsstolar.

Kvällsevenemang – torsdag 6 februari

Samtalet, lett av Amy Frearson, redaktör på Dezeen, kommer att utforska kontorsstolens förändrade roll i moderna arbetsmiljöer och belysa vikten av denna ofta underskattade möbel, där kontorsanställda kan tillbringa upp till åtta år av sina liv.

När: Torsdag, 6 februari 2025, 17:30-20:30
Var: IOFFICE; Sveavägen 34, 111 34 Stockholm

Vänligen OSA här.

Produkter i fokus

Savo Spine

Savo Spine föddes ur insikten att möbler måste anpassa sig till ständigt föränderliga arbetsmetoder och miljöer. Stolen är designad för att sömlöst integreras i olika arbetsmiljöer och funktioner, med komponenter som enkelt kan uppdateras för att säkerställa lång livslängd och hög anpassningsförmåga.
Savo Spines steglösa fäste gör det möjligt att justera både rygg- och nackstöd i höjd för skräddarsydd support. Dess modulära och flexibla funktioner gör det enkelt för användaren att intuitivt anpassa sin sittupplevelse, samtidigt som stolen möter behovet av möbler som utvecklas i takt med arbetsplatsen.

Savo 360

Med utmaningen att skapa en kontorsstol med så lite plast som möjligt är Savo 360 en smart och intuitiv designmöbel som där ergonomi uppnås genom träet naturliga flexibilitet. Formgiven av Olle Lundberg, utnyttjar ryggstödet och dess unika J-bar träets naturliga följsamhet, vilket resulterar i en hybrid mellan kontorsstolens funktionalitet och trästolens tidlösa estetik. Alla delar är separerbara vilket gör det möjligt att uppdatera och anpassa stolen under hela dess livslängd, samtidigt som den är byggd för att hålla över tid.

Savo Soul

Savo Soul är utvecklad för att intuitivt anpassa sig efter användarens individuella behov och är en fullt justerbar ergonomisk kontorsstol. Stolen formar sig sömlöst efter kroppen och den stilrena designen samspelar naturligt med kontorsmiljön. Den enkla och smarta designen erbjuder alla viktiga justeringar med logiskt placerade spakar och reglage, vilket säkerställer en bekväm och anpassningsbar sittupplevelse för alla användare. Ryggstödet i mesh är följsamt och kan vridas i sidled samt böjas bakåt för att stödja kroppens naturliga rörelser.

Savo Soul Air

Utvecklad för moderna, flexibla arbetsmiljöer är Savo Soul Air en kontorsstol som förenar form, funktion och hållbarhet. Det luftiga ryggstödet och sitsen i mesh bidrar till både hygien och komfort genom förbättrat luftflöde och minskad värmeuppbyggnad. Flexi Back™-teknologin anpassar sig smidigt efter användarens rörelser och vikt för att ge ergonomiskt stöd med minimala justeringar. Med en lätt, men slitstarka konstruktion, tillverkad av 79 procent återvunnet material och en skumfri, luftbaserad struktur, är Soul Air 97 procent återvinningsbar – ett tydligt steg mot en mer hållbar arbetsplats.

Soul Air förhandslanseras under Stockholm Design Week 2025 och finns tillgänglig för köp från den 3 mars.

STORY

Design för framtiden – Savo i samarbete med Beckmans Designhögskola

På Savo är vi övertygade om att dagens kreativitet lägger grunden för morgondagens innovation. Därför har vi inlett ett samarbete med studenter från Beckmans Designhögskola i deras slutprojekt. Genom att erbjuda mentorskap och dela vår expertis vill vi hjälpa dem att utveckla sina unika visioner för framtidens arbetsplatser.

Två grupper av talangfulla produktdesignstudenter fick tillgång till Savos produktionsanläggning och uppdraget att omdefiniera vad en kontorsstol kan vara. De undersökte ergonomi, hållbarhet samt samspelet mellan estetik och funktionalitet, med inspiration från Savos expertkunskap inom området.

Grupp ett: Hybridstolar för hem och kontor

Studenter: Siri Lövén, Karin Forsberg, Victoria Johansson

En av grupperna utforskade lösningar som förenar hemmiljön med den professionella arbetsplatsen, med särskilt fokus på balansen mellan aktiva och avslappnade sittpositioner. Deras innovativa koncept kombinerade knä- och loungestolar för att skapa en hybridlösning som känns naturlig i alla typer av arbetsmiljöer.

Teamet analyserade befintlig design och inspirerades särskilt av den ikoniska knästolen från 80-talet, designad av Peter Opsvik. Utifrån sin research utvecklade de en stol som uppmuntrar till pauser genom att erbjuda tydligt avgränsade sittpositioner – för arbete och för vila. Prototyperna inkluderade tester av olika vinklar och material, där metall valdes som huvudmaterial.

– Vi använde metall i varma toner, vilket passar utmärkt för hemmakontor, eftersom många fortfarande arbetar hemifrån, förklarade grupp ett.

Grupp två: Arbetsstol

Studenter: Ellen Nilsson, August Bällgren, Emelie Svensson.

Den andra gruppen fördjupade sig i aktivt sittande och designade en stol som förenar ergonomi med estetik och hemmets värme. De använde ståltråd i prototyparbetet, vilket gav dem möjlighet att utforska och iterera mer fritt. Pallen är tänkt för kortare sittperioder, exempelvis under pauser, och är utformad för att vara inkluderande och lättanvänd.

Teamet förklarade att de ville ”uppmuntra till aktivt sittande och skapa en stol som passar alla kroppstyper utan behov av justeringar.” Framtida planer för stolen inkluderar möjligheten att integrera miljöhänsyn och alternativ för personlig anpassning.

Framtidens design av sittmöbler

Studenterna tog sig an projektet med en systematisk och genomtänkt analysprocess. De analyserade briefen i detalj för att få en djup förståelse för utmaningen och utförde omfattande undersökningar av befintliga konstruktioner, trender inom kontorsstolar och arbetsmiljön. Detta inkluderade en ingående granskning av undersökningar och Savos produkter som presenterades på Studies in Seating. För att få värdefulla insikter och säkerställa att deras koncept baserades på verkliga behov och preferenser genomförde de enkäter för att samla in perspektiv och feedback.

”Studenterna var mycket noggranna i sin research och utforskade varje detalj med både nyfikenhet och fokus. Det var inspirerande att se hur de utmanade gränserna för att omdefiniera vad en kontorsstol kan vara,” säger Andreas Mattisson, chef för produktutveckling på Savo.

Studenternas resultat visas på Stockholm Furniture Fair i ”The Greenhouse”, ett område dedikerat till morgondagens formgivare, den 4–8 februari 2025. Kom och upplev hur dessa unga talanger formar framtidens arbetsmiljöer.

STORY

SBY väljer Savo Spine till sin kreativa studio

När Ali Nouri, grundaren av läderaccessoarmärket SBY, skapade en studio för sitt varumärke, var det viktigt att den reflekterade en originell men minimalistisk estetik. Hans sökande efter rätt inredningsdetalj ledde till den klargula Savo Spine-stolen – en design som var både iögonfallande och helt i linje med hans vision.

Kreativ design med ett syfte

SBY hyllar personlig stil genom skräddarsydda läderaccessoarer med fokus på detaljer och hantverk av högsta klass. Med kreativitet och en stark känsla för detaljer har SBY skapat en miljö som speglar varumärkets värderingar.

Med sin flexibilitet och genomtänkta design är Savo Spine ett perfekt exempel på SBYs filosofi. I studion fungerar den gula stolen inte bara som ett funktionellt inslag utan också som en källa till inspiration som lyfter hela rummet. Dess starka färg och mångsidighet speglar perfekt SBYs ambition att förena kreativitet och personlighet med ett tydligt syfte.

– Så fort jag såg Savo Spine visste jag att den var helt rätt för oss. Dess rena, enkla linjer och den uttrycksfulla färgklicken fångade precis essensen av vad jag ville att SBY skulle stå för, förklarar Ali.

En gemensam vision

För Ali handlade valet av Savo Spine om mer än bara stil – det handlade om delade värderingar.

– När man bygger ett nytt varumärke är värderingar och visioner avgörande, och jag känner att vi delar samma idéer om att skapa något som känns både genuint och hållbart, reflekterar han.

Stolen har blivit en central del av SBYs studio och kreativa process – och något Ali ser som en självklar del av varumärkets identitet.

– Det är en spännande koppling mellan våra världar, och jag ser fram emot att fortsätta arbeta med färger och stilar i våra kommande pop-ups – med Savo-stolar som en självklar del av upplevelsen, tillägger Ali.

Ett inspirerande projekt

När SBY designade sitt utrymme valde de Savo Spine – en stol som speglar deras vision om kreativitet och innovativ design. Resultatet är en miljö som känns både dynamisk och inspirerande.

Vill du veta mer om Savo Spine? Kontakta oss.

Om Savo Spine:

Utvecklad i samarbete med Form Us With Love omdefinierar Savo Spine traditionella kontorsstolar med sin modularitet, hållbarhet och ergonomiska design.

– Modulär och flexibel: Från pall till arbetsstol – Spine anpassar sig till förändrade behov och arbetsmiljöer.

– Aktivt sittande: 360-graders rörelsemekanism som stöder fokus och komfort, och som uppmuntrar till rörelse.

– Layer by layer-design: Skapad med utbytbara, reparerbara och återvinningsbara komponenter för långsiktig hållbarhet.

– Tidlös design: Spine passar in i både kreativa och professionella miljöer och sticker samtidigt ut – precis som den gula stolen som nu definierar SBYs studio.

STORY

Återvunna eller rena material – vad är bäst?

Återvunna material är ofta ett hållbart val. Genom att ta vara på befintliga material och återvinna dem behöver en mindre andel nya naturresurser nyttjas, men det finns också utmaningar med återvunna material gällande till exempel kemikalieinnehåll, spårbarhet och ekonomi. Savo reder ut hur man kan resonera kring återvunna material och vilka faktorer man behöver ta hänsyn till.

Idag använder vi svenskar fyra gånger mer naturresurser än vad som är hållbart. Det innebär att det skulle behövas fyra jordklot för att försörja oss på naturresurser och idag lånar vi dessa av våra barn och barnbarn. För att minska uttaget av nya naturresurser är det nödvändigt att återanvända och återvinna betydligt mer material än vad som görs idag.

Som möbelproducent vill man gärna bidra till ett minskat uttag av naturresurser, bland annat genom att tillverka kvalitetsmöbler som kan renoveras och återvinnas, vilket ger lång livslängd. Man vill också använda återvunna material i så hög utsträckning som möjligt, men återvunna material kan innebära en del utmaningar. Ett dilemma som kan uppstå är att man tvingas välja mellan å ena sidan återvunna material där kemikalieinnehållet inte kan garanteras och å andra sidan nya material där kemikalieinnehållet kan garanteras.

Utmaningar med att återvinna plast

Upphandlingar innehåller ofta skarpa krav på att vissa kemikalier inte får ingå, vilket förvisso är bra då det sållar bort många miljö- och hälsoskadliga ämnen, men det kan också innebära att vissa återvunna material väljs bort. Detta då alla leverantörer inte kan garantera att det inte finns spårämnen av de förbjudna kemikalierna. Det gäller exempelvis vissa plaster och plastgranulatleverantörer. Möbelproducenten ställs då inför valet om man ska uppfylla upphandlingskraven genom att använda jungfrulig plast eller prioritera att använda redan uttagna naturresurser en gång till. Eftersom en stor del av den svenska möbelbranschen är beroende av att uppfylla upphandlingskrav blir utgången ofta att man följer kraven och fortsätter leta lösningar.

En lösning är att plastgranulatsleverantörer testar varje parti med det återvunna plastmaterialet. Det är dock kostsamt, vilket är en av anledningarna till att återvunnen plast ofta är dyrare än jungfrulig. Upphandlingar som inte väger in detta i sin prisjämförelse kommer därför inte att vara till den återvunna plastens fördel. En annan lösning är att använda prekonsument-återvunnen plast, vilket innebär att plasten har återvunnits under tillverknings- eller leveransprocessen innan den når konsumenten. Det kan till exempel vara industrispill som används på nytt i stället för att kasseras. Problematiken gäller den postkonsument-återvunna plasten, alltså plast som har varit ute på marknaden och samlats in efter användning. Prekonsument-återvunnet material ger inte samma miljövinst som postkonsument, men det är ändå bättre än jungfruligt material. Å andra sidan har prekonsument-återvunna material en fördel eftersom spårbarheten inte har blivit bruten och man vet exakt vad den innehåller.

Slutna materialflöden en förutsättning för bra återvinning

En annan utmaning med att återvinna plast är att olika plastsorter har olika egenskaper och behöver slutna materialflöden för att få till en bra återvinning. Om olika plastsorter blandas försvåras därför återvinningen. Vissa plastsorter, som PET, är lätta att köpa återvunna då de redan har slutna materialflöden i form av till exempel fisknät eller PET-flaskor från pantsystem.

Återvunnen metall relativt billigt

Till skillnad från återvunnen plast som ofta är dyrare än jungfruplast, är den återvunna metallen billigare än den jungfruliga. Tack vare ekonomiska skäl finns det därför ett fungerande kretslopp för att återvinna metall och all metall som kan återvinnas gör redan det. Det gör att mängden återvunnet material totalt sett inte ökar om man som kund kräver återvunnen metall. Stål som innehåller mer än 20 procent återvunnet material kan däremot ha en negativ miljöeffekt eftersom det kräver särskilda skrotsmältverk som inte finns i Norden utan måste köpas från kontinenten nere i Europa, vilket innebär ökade transporter för ett material som ändå hade använts av någon annan.

Något annat som man bör vara uppmärksam på är att återvunnet material inte per automatik är ett miljösmart val. Om det är möjligt är det bättre att renovera eller återbruka en komponent än att återvinna den. Det är till exempel bättre att lacka om ett aluminiumfotkryss än att smälta ner det och gjuta på nytt eftersom en sådan process kräver betydligt mer energi.

Ovanligt med återvunnet trä

Spånskivor är ett av få trämaterial som faktiskt innehåller återvunnet trä ibland. I övrigt är återvunnet trä relativt ovanligt. Däremot ingår trä i det biologiska kretsloppet och är därigenom ett förnybart och klimatsmart material. Var dock försiktig med att ställa krav på att en möbel ska innehålla en viss andel återvunnet material eftersom detta tenderar att premiera plast- och metallmöbler på bekostnad av trämöbler. Då är det bättre att kräva en viss andel återvunnet eller förnybart material i möbeln.